Αξιοθέατα

Στο Συρράκο

Παράλληλα με την επίσκεψη σας στο Συρράκο και το ξενοδοχείο «Σταυραετός»
μπορείτε να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα του χωριού, αλλά και των γύρω περιοχών

Η βρύση στο μεσοχώρι

Στο κέντρο του χωριού η βρύση Γκούρα με την θολωτή στέγη φτιαγμένη από ελαφρόπετρα πέντε αιώνες πριν, αποτελεί τεχνολογικό θαύμα της εποχής. Έδωσε το όνομα της μεσοχώρι που εξελίχθηκε στο κοινωνικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο του οικισμού.

Οι εκκλησιές του Συρράκου

Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, η ευπορία και η πίστη στον τόπο των πολυταξιδεμένων Συρρακιωτών εμπόρων, εκφράζεται μέσα από μια πληθώρα εκκλησιαστικών μνημείων. Τα μεγάλα καμπαναριά, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Νικολάου, ο χρυσοκέντητος επιτάφιος που έφτασε ως εδώ από την Οδησσό της Ρωσίας, είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να θαυμάσετε.

Ιερά Μονή Κηπίνας

Το θρυλικό καστρομονάστηρο! Ένα με τον βράχο! – Είναι χτισμένη μέσα σε μεγάλη σπηλιά ενός κάθετου βράχου και η ίδρυσή του ανάγεται στο έτος 1349, ίσως και παλιότερα.Το 1817 πέρασε από τα γεωγραφικά όρια της κωμοπόλεως Συρράκου στους Καλαρρύτες, αφού οι Συρρακιώτες σε αντίθεση με τους Καλαρρυτινούς δεν έδωσαν κοπέλα για το χαρέμι του τύραννου Αλή Πασά. Η θέση και η φύση του μνημείου, καθιστούσαν το μοναστήρι απροσπέλαστο και ένα από τα λίγα που δεν καταστράφηκε από ληστρικές επιδρομές.

Ιερά Μονή Βύλιζας

Μοναστήρι με θέα! – Η Μονή Βύλιζας βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων, χτισμένη πάνω από την συμβολή δύο παραποτάμων του Καλαρρύτικου, μεταξύ των χωριών Καλαρρύτες και Ματσούκι, ώστε να ελέγχει το πέρασμα.. Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση της στον 11ο αιώνα.

Σπήλαιο Ανεμότρυπας

Η ιστορία του σπηλαίου που βρίσκεται πριν το χωριό Πράμαντα, ξεκινάει κάπου στο 1960.Ένας δροσερός αέρας που έβγαινε από την σχισμή ενός βράχου παρακίνησε δυό νέους να εισέλθουν στο εσωτερικό του. Στην συνέχεια την εξερεύνησή του ανέλαβε η γνωστή σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου. Είναι επισκέψιμο, έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και μπορεί κανείς να θαυμάσει τα τρία επίπεδα και την κοίτη υπόγειου ποταμού.

Γέφυρα Πλάκας

Γέφυρα επικοινωνίας και κοινής συναίνεσης!
Το 1866 χτίστηκε το γεφύρι που υπάρχει και σήμερα, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες! Την Τρίτη φορά, η απαράμιλλη τεχνική του πρωτομάστορα Μπέκα, οι ανθεκτικές πέτρες και οι συγκολλητικές ιδιότητες του ασπραδιού 20.000 αυγών που ενίσχυσε τους αρμούς κράτησε το γεφύρι όρθιο ακόμα και μετά από προσπάθεια ανατίναξης του από τα στρατεύματα κατοχής. Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Εδώ υπογράφηκε η ομώνυμη ιστορική συνθήκη, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, μεταξύ των αντάρτικων οργανώσεων.

Στο πατρικό σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη

Στεγάζεται λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη όπου μπορεί κανείς να δει αντικείμενα της οικογένειας των Κρυστάλληδων, καθώς επίσης εκθέματα και δωρεές άλλων Συρρακιωτών.

Λαογραφικό Μουσείο Κ. Αυδίκου

Στο αρχοντικό του 1880 που ανήκε στον εύπορο έμπορο Κώστα Αυδίκο και η εγγονή του, λαογράφος Ερμηνεία Φωτιάδου δώρισε στο «κοινόν του Συρράκου»,μπορεί κανείς να θαυμάσει δείγμα του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου των Συρρακιωτών καθώς και του τρόπου ζωής τους πριν από 150 χρόνια.