Γνωρίστε
Το Συρράκο
Συρράκο … Η μικρή πολιτεία των θρύλων και των παραδόσεων
Είναι μερικοί τόποι που μοιάζουν δεμένοι με την ιστορία, περισσότερο απ’ άλλους, λες και το πέρασμά της άφησε ίχνη πιο ανεξίτηλα στο πρόσωπο της φύσης και στην ψυχή του ανθρώπου, στα βουνά και στα φαράγγια, στα ποτάμια και στα τραγούδια.
Το Συρράκο είναι ένας τέτοιος τόπος.
Πάνω σε βουνά επιβλητικά και δυσπρόσιτα, που τα στεφανώνουν κορυφές ψηλές και απότομες και κρατούν το χιόνι σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, έζησε ένας λαός περήφανων ανθρώπων και ελεύθερων, γενιά εσωστρεφής και σκληροτράχηλη, για να μπορεί να επιβιώσει σε τούτο το λιπόσαρκο κομμάτι της Ευρώπης, και όταν χρειάστηκε και στην ξενιτιά.. Ταυτόχρονα όμως και άνθρωποι ευαίσθητοι απ’ την εγγύτητά τους με την φύση, νομάδες κτηνοτρόφοι που αγάπησαν τον τόπο και τον μόχθο τους.
Το Συρράκο, σοφά απλωμένο στην πλαγιά του Περιστερίου, τέλεια προσαρμοσμένο στο τοπίο, μαστορικά οικοδομημένο από τεχνίτες της πέτρας που δούλεψαν την πέτρα με μεράκι και την γενέθλια μοίρα τους με καρτερία και με υλικά του τόπου.
Αντικρίζοντάς το από εκεί ψηλά απ’ τον Αι Γιώργη, σε προ(σ)καλεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να το “δαμάσεις” να περπατήσεις τα τοξωτά γιοφύρια που στέκονται εκεί, επιβλητικά, στην είσοδο του χωριού, θαρρείς και θέλουν να σε προστατέψουν απ’ τους χιμάρους των λαγκαδιών που σκεπάζουν, αλλά και να σε προϊδεάσουν καλύτερα για αυτό που θα συναντήσεις μέσα στο χωριό.
Θα περιδιαβείς στα πέτρινα καλντερίμια εκεί που κάποτε περπάτησαν όλοι οι πρόγονοι των Συρρακιωτών, έμποροι, κτηνοτρόφοι, αγωγιάτες, και που ο καθένας συνέβαλε στο να χρήζει ειδικών προνομίων απ’ την κεντρική Πύλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε που η ιστορική κωμόπολη της Ηπείρου απαριθμούσε τους 3000 κατοίκους και που θαύμασαν ξένοι περιηγητές στις αρχές του αιώνα (Leake, Πουκεβίλ), βρίσκοντας σε αυτό τον τόπο μεγάλη βιβλιοθήκη και ξένο τύπο που όμοιά της δεν είχαν ούτε τα Γιάννενα.
Πλησιάζοντας προς το κέντρο του χωριού θα έχεις χρόνο να θαυμάσεις την σπάνια αρχιτεκτονική του οικισμού και να αναλογιστείς ποιοι ήταν αυτοί που πρωτοεγκαταστάθηκαν σε αυτό το μέρος και πόσες γενιές «προσυλητίστηκαν» και κράτησαν ανόθευτο το μεράκι για να δημιουργήσουν αυτό τα επίτευγμα. Σπιτάκια λιθόστρωτα με όμορφες αυλές, και μια γαλήνη ολόγυρα, τόση, που θες να μιλήσεις ψιθυριστά για να μην ταράξεις την φύση που μοιάζει να κοιμάται βαθιά.
Και εκεί στην κεντρική πλατεία, υπό την επίβλεψη των αιωνόβιων πλατάνων θα μάθεις την ιστορία όλων των ανθρώπων που είχαν την τύχη να συνευρεθούν κάτω απ’ τα σκιερά φυλλώματά τους ακόμη και όταν αυτά φυλλορροούσαν. Εδώ η ψυχή αφήνει πίσω της τα πεζά και τα καθημερινά, και τα φυσιολατρικά ποιήματα του Κώστα Κρυστάλλη βρίσκουν το αληθινό τους νόημα. Ο ποιητής σε περιμένει λίγο πιο πάνω, έξω ακριβώς απ’ το σπίτι του να σου απαγγείλει το «πάρε με απάνω στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος».
Και πιο δίπλα στον κήπο των μεγάλων Συρρακιωτών ο Κωλέττης και ο Ζαλοκώστας και άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες του Συρράκου όλοι μαζεμένοι εκεί στον κήπο των ηρώων, ατενίζοντας τα Τζουμέρκα, θα σε καλωσορίσουν και θα σου εξιστορήσουν όλη την ιστορία του χωριού.Θέλοντας να ξεδιψάσεις και να αφουγκραστείς την μαγεία του τοπίου, θα βρεθούν στο δρόμο σου πετρόχτιστες παραδοσιακές βρύσες με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Τα λαογραφικά μουσεία θα σου δείξουν όλον τον εξοπλισμό μιας χαμένης εποχής, μιας εποχής, που διατράνωσε με τον καλύτερο τρόπο την ζωή των Συρρακιωτών, μιας ζωής «απλοϊκής, πού ΄χε περίσσειες χάρες».
Και τέλος σε όποιο σημείο του οικισμού και να βρεθείς, θα σου δοθεί ο χρόνος να επισκευτείς και τους ναούς που δεσπόζουν στο Συρράκο (Σιρράκο) με τα απαράμιλλα τέμπλα και τον απίστευτο επιτάφιο, για να δοξάσεις τους Αγίους που σε αξίωσαν να επισκεφτείς τούτον δω τον τόπο, με την ελπίδα άσβεστη να έρθεις κάποια στιγμή ξανά και ξανά…
ΣΥΡΡΑΚΟ: Εδώ η ψυχή αφήνει πίσω της τα πεζά και τα καθημερινά, και τα φυσιολατρικά ποιήματα του Κώστα Κρυστάλλη και βρίσκουν το αληθινό τους νόημα.
Γιατί να επιλέξετε
Το Συρράκο
- Rafting
- Canyoning
- Πεζοπορία
- Τα μουσεία του Συρράκου
- Οι εκκλησίες του Συρράκου
- Ιερά μονή κηπίνας
- Ιερά μονή Βύλιζας
- Σπηλαίο Ανεμότρυπας
- Γεφύρι Πλάκας