Τσάι του βουνού – η τέλεια απόλαυση

Τσάι του βουνού – η τέλεια απόλαυση

Πολλές περιοχές της Ελλάδος ερίζουν για το ποια παράγει το τσάι του βουνού με την καλύτερη γεύση και την μεγαλύτερη θεραπευτική δύναμη. Εμείς εδώ στο Συρράκο ξέρουμε ότι διαθέτουμε μια από τις καλύτερες ποικιλίες αυτοφυούς τσαγιού, με πλούσιο άρωμα και υπέροχη γεύση.

Το γένος Sideritιs (τσάι του βουνού για μας), οφείλει το ονομά του στην επί ρωμαϊκής εποχής πεποίθηση πως τα φυτά αυτά θεραπεύουν τις πληγές που προκαλούνται από το σίδερο και το σπαθί. Μάλιστα, πολλοί μονομάχοι το κρατούσαν πάνω τους ως μαγικό φυλακτό για να αποφεύγουν τους σοβαρούς τραυματισμούς.

Είναι πλέον εξακριβωμένο επιστημονικά ότι το ρόφημα του σιδερίτη τονώνει χωρίς να προκαλεί αϋπνία, βοηθά την χώνεψη και αποτοξινώνει, μαλακώνει τον βήχα (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με λίγο μέλι) και προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες ενάντια στο κρυολόγημα.

Εάν βρεθείτε εδώ περί τα τέλη Ιουνίου, μπορείτε να συμμετάσχετε στην περισυλλογή. Εποχή που το άρωμα των φρεσκοκομμένων ανθοφόρων βλαστών του σιδερίτη που λιάζονται στα χαγιάτια των σπιτιών, σκορπούν με το άρωμα τους στα σοκάκια του χωριού μεθυστική αγαλλίαση.

Την ποικιλία S.athoa (βλάχικο τσάι) θα βρείτε σε αφθονία στα μικρά παντοπωλεία του Συρράκου, μπορείτε δε να το απολαύσετε με το πρωινό σας στον Σταυραετό ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας